Główny Inspektor Sanitarny informuje:
Jak uniknąć zakażenia "Grypą ptaków"
- Spożywaj mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja poddane odpowiedniej
obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70 stopni
- Myj dokładnie z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt
z surowym drobiem (deski, noże, talerze); Pamiętaj, że zamrożenie mięsa nie niszczy
wirusa ptasiej grypy
- Zadbaj o to, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu
oraz innych miejsc jego przetrzymywania
- Myj ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim,
jak i hodowlanym;
Dopilnuj, aby nie robiły tego dzieci !.
- Pamiętaj, aby surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami
żywnościowymi
- Przypominamy o przestrzeganiu zakazu przywozu z zagranicy żywego lub martwego
ptactwa, drobiu i wyrobów drobiarskich, jaj nieprzetworzonych piór i ich części,
pierza, puchu oraz trofeów myśliwskich.
Bezwzględnie przestrzegaj zaleceń wydawanych przez Przedstawicieli
Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej
Główny Inspektor Sanitarny
Andrzej Wojtyła