2018-05-09     Grzegorza, Karoliny, Karola     "Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - trwać w błędzie." Cyceron    
Strona główna / Wiadomości













Jak uniknąć zakazenia "Grypą ptaków"

Główny Inspektor Sanitarny informuje:

Jak uniknąć zakażenia "Grypą ptaków"






- Spożywaj mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja poddane odpowiedniej
   obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70 stopni
- Myj dokładnie z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt
   z surowym drobiem (deski, noże, talerze); Pamiętaj, że zamrożenie mięsa nie niszczy
   wirusa ptasiej grypy
- Zadbaj o to, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu
   oraz innych miejsc jego przetrzymywania
- Myj ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim,
   jak i hodowlanym;

   Dopilnuj, aby nie robiły tego dzieci !.

- Pamiętaj, aby surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami
   żywnościowymi
- Przypominamy o przestrzeganiu zakazu przywozu z zagranicy żywego lub martwego
   ptactwa, drobiu i wyrobów drobiarskich, jaj nieprzetworzonych piór i ich części,
   pierza, puchu oraz trofeów myśliwskich.

Bezwzględnie przestrzegaj zaleceń wydawanych przez Przedstawicieli
Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej


Główny Inspektor Sanitarny
Andrzej Wojtyła




Utworzony:2007-12-12 08:40:39
Autor:K.Kopaczek



      Dane Urzędu
      Władze Gminy
      Referaty Urzędu
      Herb i Sztandar
      Rada Miejska
      Komisje Stałe Rady
      Sołectwa Gminy
      Dokumenty do pobrania
      Podatki i opłaty lokalne
      Petycje




Oleszyce
  © Wszelkie prawa zastrzeżone - Interaktywna Polska Sp. z o.o.